Rusia a pierdut controlul unui vehicul de alimentare a ISS. Imaginile transmise arată cum se rotește în spațiu

Publicat: 29/04/2015, 11:56

Imaginile transmise de la bordul capsulei Progress 59 arată că vehiculul se rotește amețitor, Pământul și Soarele apărând și ieșind din cadru. Controlorii de zbor ruși au abandonat planurile de a încerca conectarea vehiculului la ISS, operațiune care era programată pentru joi, potrivit purtătorului de cuvânt al NASA Rob Navias. Conectarea, programată inițial pentru marți și amânată apoi pentru joi, este în prezent „amânată pe termen nedeterminat”, potrivit declarației lui Navias.

Problemele au apărut la puțin timp după ce Progress 59 a fost lansată în spațiu cu ajutorul unei rachete rusești Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Decolarea a avut loc marți, la ora 7.09 GMT (10.09 ora României), vehiculul fără echipaj uman la bord transportând peste trei tone de alimente, combustibil și alte materiale necesare aprovizionării și funcționării ISS.

„Aproape imediat după separarea vehicului spațial de rachetă, o serie de probleme de telemetrie au fost detectate în ceea ce privește Progress 59”, a precizat Rob Navias, într-o transmisiune televizată de la Centrul de control al misiunilor NASA de la Centrul Spațial Johnson din Houston. „Nu s-a primit nicio confirmare a deschiderii antenei de navigație și nicio confirmare a presurizării sistemului de propulsie al vehiculului spațial”, a mai spus Navias.

Controlorii de zbor ruși au încercat recâștigarea controlului asupra vehiculului Progress 59, în timp ce acesta a efectuat patru orbite terestre, dar fără succes. În cursul zilei de miercuri, Progress 59 va trece din nou pe deasupra stațiilor de control de la sol rusești, iar controlorii de zbor vor încerca să recâștige controlul asupra vehiculului.

„Echipajul de la bordul ISS a continuat în mod obișnuit operațiunile de întreținere și activitățile biomedicale experimentale”, a precizat purtătorul de cuvânt al NASA. Echipajul Expediției 43, de la bordul ISS, include trei cosmonauți ruși, doi astronauți americani și o italiancă din partea Agenției Spațiale Europene (ESA).

Vehiculele spațiale rusești Progress sunt capsule robotizate de unică folosință, văzute drept „caii de povară” dintre vehiculele folosite pentru alimentarea ISS. Aceste vehicule au fost folosite în mod curent pentru transportul de materiale spre avanpostul orbital încă din anul 2000, când primele echipaje umane au ajuns la bordul ISS, și au o istorie de succes. În august 2011, o defecțiune din timpul lansării a dus la prăbușirea vehiculului Progress 44.

Vehiculele Progress sunt echipate cu un sistem automat de navigare, Kurs, care le permite conectarea automată la ISS. Un sistem secundar, de rezervă, numit Telerobotically Operated Rendezvous Unit, le permite cosmonauților de la bordul ISS să preia controlul manual de la distanță, în cazul în care apar probleme cu sistemul Kurs.

Vehiculele spațiale Progress au un aspect similar, fiind alcătuite din trei module, cu cel al capsulelor spațiale Soyuz, utilizate pentru transportul spre și dinspre ISS al echipajelor umane. În locul unei capsule pentru transportul echipajului uman, vehiculele Progress includ un modul umplut cu combustibil care este utilizat de ISS pentru menținerea pe orbita corectă.

Aceste vehicule rusești sunt parte a unei flote spațiale robotizate care livrează în mod regulat materiale către ISS. Vehicule automatizate din Japonia și Europa sunt folosite de asemenea pentru misiuni de alimentare a Stației Spațiale, dar și vehicule comerciale construite de companiile americane SpaceX și Orbital Sciences Corp., care efectuează misiuni pentru NASA.

Cea mai recentă misiune de alimentare a ISS a fost efectuată de capsula fără echipaj uman Dragon, a companiei americane SpaceX, care a fost lansată pe 14 aprilie și s-a conectat la ISS pe 17 aprilie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin este...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Adio, telefoane mobile! Legea care intră în vigoare în România. Devine interzis
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×